Hemsida Underhåll

Underhåll av Hemsidor

En färdig hemsida behöver konstant underhåll. Man underhåller en hemsida för att bibehålla prestanda, hastighet, funktionalitet och framför allt säkerhet. Tappar man prestanda och hastighet kommer man även tappa på Google då det är något Google värdesätter. Håller man inte hemsidans mjukvaror uppdaterade löper man stor risk att funktionaliteten på hemsidan slutar fungera - detta gäller även de mest enkla hemsidor och kan sluta med att knappar inte fungerar eller kontaktformuläret inte skickar mail. Underhåller man inte hemsidans säkerhet finns det också stor risk för att den blir hackad, har man ingen backup försvinner hemsidan för alltid. Nedanför kommer jag ta upp några punkter om hur man underhåller en WordPress hemsida.

Backups
Ta frekventa backups på hemsida, både innan och efter uppdateringar och ändringar på hemsidan. Går något ordentligt fel på hemsidan eller om den blir hackad kan du alltid återställa en backup. Detta är en av de viktigaste punkterna.

Kontrollera och uppdatera alla WordPress filer
Håll alltid all mjukvara på hemsidan uppdaterad, dels på grund av funktionalitet och buggfixar och dels för att med uppdateringar kommer säkerhetsåtgärder. Kolla även så att alla plugins och teman inte har blivit överlämnade eller inte har släppt uppdateringar på länge.

Testa alla formulär
Testa alla kontakt, offert osv formulär på hemsidan. I fall de slutar fungera kan det bli att du missar många kunder och potentiella kunder som försöker kontakta dig.

Optimera din databas
Med tiden kommer den databas att fyllas upp med onödig data som ej behöver sparas, gör man inte detta kan det resultera i sämre prestanda, hastighet och problem med att ta backups.

Kör hastighetstest
Bara för att din hemsida uppfattas snabb på din dator behöver det inte betyda att den är det då du kan ha sparat cache mm. Kör tester som Pingdom Tools, GTmetrix och Chrome Lighthouse för att försäkra dig om att både hemsidan och dess konfiguration är optimerad och snabb.

Håll koll på din SEO
Granska din SEO genom Google Search Console och Google Analytics för att försäkra dig om att det inte finns några problem där. Gör det de, finns det risk att du försvinner eller tappar väsentlig google ranking och därmed en stor del, om inte alla dina besökare.

Granska loggar
Granska dina säkerhetsloggar, blockera IP-adresser och användarnamn som försöker ta sig in på din hemsida. Kontrollera även att filer har rätt behörighetsinställningar. Granska även PHP, Apache och NGINX loggar (beroende på din server) efter fel.

vad kostar det?

Prisförfrågan